Luxus ápolás fillérekért: a ricinusolaj
2015. július 02. írta: KK Kriszta

Luxus ápolás fillérekért: a ricinusolaj

shutterstock_157115288.jpgA múlt héten írtam már a ricinusolaj nagyszerű hatásairól és ígértem, hogy elmondom mi mindenre jó. Lássuk most felsorolás szinten, aztán jövő héten hozok a felhasználás módjaira konkrét recepteket, technikákat is!

 

 

A ricinusolaj belsőleg fogyasztva csökkenti a gyulladásokat, megnyugtatja az irritált nyálkahártyát. Eleink hashajtónak használták, van aki tisztítókúrához és/vagy fogyasztáshoz is alkalmazza a szűzteához hasonlóan, ezzel azonban azt javaslom, hogy legyünk nagyon óvatosak.

Rendkívül sokoldalúan felhasználható a szépségápolás terén. Egyik legfontosabb tulajdonsága az erős hidratáló hatás, amelyet bőrünkre és hajunkra is kifejthet. A bőrnek segít leküzdeni az ekcémát, pikkelysömört, sőt a szemölcsöket is. Könnyebb és nehezen gyógyuló sebeknél, fekélyeknél is jól alkalmazható. A régmúltban a bábaasszonyok ricinusolajjal kenegették az újszülött köldökét, hogy szépen megerősödjön rajta a bőr. Külső aranyérre kenve elősegíti a gyulladás visszahúzódását és a fertőzések megelőzését is.

Bőrkeményedésekre is kiváló, sőt a bőrkeményedések berepedezésekor az így keletkezett sebeket is szépen gyógyítja. Puhítja a bőrt, javítja a vérellátást, így megelőzi az újabb kiszáradást, illetve a bőrkeményedés megjelenését. A fáradt láb vérkeringését is javítja, sőt ízületi panaszokra és reumára is nagyszerű. Kenjük be a sérült testrészt és masszírozzuk át gyengéden.

Steril állapotban a szembe is cseppenthető, megnyugtatja a gyulladt kötőhártyát, elősegíti a fáradt szem tüneteinek enyhülését. Felső légúti panaszainkat úgy kezelhetjük vele, hogy a mellkast bekenjük tiszta ricinusolajjal vagy fele arányú terpentinnel elkeverve.

A ricinusolaj hajra kifejtett hatását már korábban ecseteltem. A szálak hidratálásán, tartásának visszaadásán túl elősegíti a haj növekedését is. A szemöldökünket és szempillánkat is kezelhetjük vele, hogy szép dús és hosszú legyen: heti két-háromszori átkenés után megerősödik, csökken a hullása és szép fényes lesz, miközben az olaj a szemkörnyék bőrét is kiválóan ápolja. Kisbabák esetében is szokták alkalmazni, ha gyenge a hajuk vagy nem nő kielégítően. Néhányszor bekenjük fürdés után, majd a másnapi fürdésnél samponnal lemossuk.

Folytatjuk!

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr107591296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása