A csodás és olcsó ricinusolaj
2015. június 26. írta: KK Viki

A csodás és olcsó ricinusolaj

Most már hónapok óta használom, és így bátran ki merem jelenteni: a vékony és lelapuló hajamat a ricinusolajas kezelés oroszlánsörénnyé változtatta. Igen, arról a ricinusolajról beszélek, amelyet gyerekkorunkban székrekedés ellen adagoltak még az öregek, a neve is innen ismerős (sokan ma is erre használják, engem is kérdeztek a gyógyszertárban, hogy ugye erre lesz). Ennek fényében úgy döntöttem, hogy érdemes megismerkedni az olaj összetevőivel és hatásaival részletesebben is.

(Akit érdekel, én így csinálom a hajkezelést ricinusolajjal: hajmosás után törülközővel átnyomkodom, leitatom a hajam, de nem nagyon, hogy maradjon a hajszálak között nedvesség. Ugyanis az olaj ezt a nedvességet zárja a hajszálakba, rendkívüli hidratáló hatását fokozza, ha nedves közegben használjuk. Ezt követően a tenyerembe cseppentek egyetlen csepp ricinus olajat. Tényleg csak egyetlenegyet, majd meglátjátok miért! Alaposan szétkenem a tenyeremen, majd előrehajtom a loboncot, és a lógó hajvégeket alulról felfelé megmarkolászom, áttunkolom a tenyeremen levő olajjal. Becsavarom törülközővel, és hagyom picit állni. Végül megszárítom a hajam.)

ricinus.jpg

A ricinusolajnál olcsóbb szépségápoló eszközt nem tudok (najó, talán szódabikarbóna): a gyógyszertárban pár száz forint egy kis üveg. Egyszerre nem is kell több, hiszen ez hónapokra elég. Az olaj nagyon magas viszkozitású, vagyis rendkívül sűrű, és aránylag nehezen szívódik fel, ezért egyszerre mindig csak nagyon keveset alkalmazzunk. Használat után azonban rögtön érezni, hogy milyen puha lesz tőle a bőr.

A ricinus egy gyógynövény, amelynek magjából egyes források szerint már 4000 évvel ezelőtt is sajtoltak olajat. Hatékonyságáról csak annyit, hogy régi írásos emlékekben csak Palmus Christi (Jézus tenyere) néven emlegetik a növényt, amelynek ötujjú levelei valóban emberi kézre emlékeztetnek.

Az olaj többféle zsírsavat tartalmaz (ricinolsav, palmitin, sztearinsav, linolsav), amely rendkívül gazdaggá teszi. A következő néhány bejegyzésben be fogom nektek mutatni a ricinusolaj külsődleges és belsőleges felhasználásait, hatásait.

Folytatjuk!

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr547567176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása