Hogyan turbózzuk fel a házi naptejet?
2015. június 25. írta: KK Viki

Hogyan turbózzuk fel a házi naptejet?

Már két bejegyzés is született arról, hogy hogyan készíthetünk házilag napvédő szereket, ott az alapvető dolgokat írtam le, most pedig nézzünk néhány lehetőséget, amivel még fokozhatjuk a krémek bőrünkre gyakorolt hatását.

A csokoládé manapság a bőrápolás egyik királya. Nem is csoda, hiszen antioxidáns-tartalma mellett gazdag ápoló anyagokban is. Mélyen táplál, gyulladáscsökkentő, és fenséges illatot ad a krémnek. Vagy nagyon magas kakaótartalmú csokit, vagy 100%-os kakaóport használjunk, nem kell sok, egy adag (kb. 15-20 dkg) krémhez egy két kocka csoki vagy egy teáskanál kakaópor elég.

naptej_1.jpg

Mindannyian tudjuk, hogy a sárgarépa karotinja elősegíti a barnulást és csökkenti a napsütötte bőrben kialakuló mikrogyulladásokat. De hogy tudjuk a répát házilag beletenni a naptejbe? Két módja van ennek: az egyik, ha sárgarépa magolajat veszünk, a másik, ha hidegen sajtolt olajban sárgarépát „áztatunk”. Ez utóbbira szezámmag vagy kendermagolajat javasolok, amelyek önmagukban is igen bőrtáplálóak. Egy deci olajban egy kisebb szál reszelt sárgarépát egy-két hétig áztatunk (vagy ameddig láthatóan el nem sárgítja az olajat), majd gézen át leszűrjük.

Egyre több a kereskedelemben is kapható termékbe teszik bele a szárított kurkuma porított változatát (megtalálhatjuk turmeric néven is). A kurkuma keleten nagyon kedvelt bőrápoló, mert nem csak csökkenti a gyulladásos folyamatokat, lassítja a bőröregedést, fokozza a kollagéntermelést és gazdagon táplálja a bőrt, hanem aranyosan csillogó felületet is kölcsönöz a bőrnek. Egy kávéskanálnyi az aranyló indiai sáfrányból és napozás közben is hívogatóan selymes fényű lesz a bőrünk.

A méhviasz több dologra is jó. Már említettem a receptek során, hogy kiválóan stabilizálja a krémek állagát, de nem ez az egyetlen, ami miatt érdemes a naptejbe tenni. Vízlepergetővé teszi a masszát, így tovább maradnak a bőrön a hatóanyagok, és hosszabban megmarad a védelem is. Ez a természetes viasz szintén ápolja a bőrt, számos kozmetikai cikk összetevője. Olyan zsírbevonatot képez a bőrön, amely véd, de nem gátolja annak légzését, baktériumölő, feszesít, puhítja a hámréteget, nyugtat és csökkenti a gyulladásokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr417567168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása