Miért veszélyesek a lejárt dekorkozmetikai cuccok?
2015. június 18. írta: KK Viki

Miért veszélyesek a lejárt dekorkozmetikai cuccok?

Korábban már írtam a krémekről és testápolókról, most nézzük meg a dekorkozmetikai cikkek lejáratát, és azt, hogy mi lehet velük a gond, ha már lejártak. Általában nehezebb észrevenni, ha egy szemceruza, szemöldökceruza vagy szemhéjpúder lejár, hiszen ezek nedvességtartalma aránylag alacsony, így nem penészednek, vagy válnak szét bennük az összetevők. Pontosan emiatt – mármint hogy semmi baj nem látszik rajtuk – előszeretettel használjuk őket még évekkel is a lejárat után.

Én pontosan ez az ember vagyok, hiszen napi szinten nincs hova festenem magam, de azért – mondjuk átlag havonta – előadódik egy olyan alkalom, amikor viszont szükségem van legalább egy leheletnyi sminkre, mert a hajamhoz hasonlóan a szemöldököm és a szempillám is szőke.

lejart_kozm.jpg

Szóval ott hever a szemceruza évekig a nesszeszerben, aztán csodálkozom rajta, hogy miért van olyan érzés a szemhéjamon a használata után, mintha berepedezett volna a széle, és viszket, hogy majd megőrülök. És ez még csak a kisebbik gond... A por állagú szemhéjfesték,és a különféle ceruzák is meg tudnak romlani, illetve megfertőződni különféle gombákkal és baktériumokkal, amelyekkel jó kis kötőhártya-gyulladást vagy bőrgombát okozhatunk magunknak. Az összetevők elbomlása olyan vegyületeket hozhat létre, amelyek allergiás reakciókat válthatnak ki. Szavatosságuk nagy általánosságban másfél-három év.

Az említetteknél krémesebb szemhéjtus illetve szempillaspirál elég látványosan és szagolhatóan tud tönkremenni, hiszen magas nedvességtartalmánál fogva jól tenyésznek benne a különféle mikrobák. A várható „élettartam” fél év. Ezeknél az eszközöknél még az is necces, hogy nem lehet őket sterilen használni (mint pl. az arckrémet a pumpás adagolóval vagy spatulával), hiszen a kefét, amit belemártasz a festékbe, a szempilládhoz, szemhéjadhoz érinted, és a szemkörnyék bőre, illetve a szőrszálak tele lehetnek szennyeződéssel, amit rögtön bele is viszel a termékbe.

Érdekes, hogy a rúzsok és szájfények, annak ellenére, hogy nem porállagot képviselnek, két évig megtartják „frissességüket”.

Folytatjuk!

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr877550772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása