Ismerkedjünk meg szemtől-szembe az allergén növényekkel! 7.
2015. június 11. írta: KK Viki

Ismerkedjünk meg szemtől-szembe az allergén növényekkel! 7.

Ezzel a bejegyzéssel lezárom az első évkörös bejegyzésemben – amelyben a tavaszi allergén növények virágzási időszakáról írtam – felsorolt növények bemutatását. Hamarosan jön a következő három hónap „problémás” növényeiről szóló felsorolás, majd, ha lesz közöttük olyan, amelyikkel még nem találkoztunk, akkor azokat is megnézzük közelebbről.

Javában virágzik a vadrozs, amely a pázsitfüvek családjába tartozik. Ez a fűfajta vadon nem olyan nagyon elterjedt, kedveli a minőségi talajt, egyébként elcsenevészedik, elkopik a társulásból. Igen korán virágzik, majd nyár elején már magot hoz, és ha száraz a nyár, hamarosan besárgul és esetleg el is hal.

allergia_levego.jpg

A réti perje, mint legelő, és mint kaszált széna nagyon értékes az állattartók számára, de a fűmagkeverékekben is igen gyakran megtalálható. Évelő tarack, ami a legelést, taposást, kaszálást, nyírást kiválóan bírja, ugyanakkor szándékosan nehezen telepíthető. A talajra igényes, szereti a tápanyagban gazdag földet, viszont szárazságtűrő.

A csalán különféle fajtáit sokan gyomnövényként tartják számon, pedig rendkívül hasznos gyógy- és élelmiszernövény. Gyógyereje erőteljes tisztítóhatásában rejlik, emiatt ízületi panaszokra, veseproblémákra, és vizelethajtónak alkalmazzák. A csalánszőr hangyasavat, acetilkolint, hisztamint és szerotonint tartalmaz – emiatt érzünk a csípése után égető érzést – ugyanakkor ezek a vegyületek helyileg élénkítik a vérkeringést, elősegítik a méregtelenítést, csökkentik a gyulladásokat, ezért csapkodták régen a reumások a fájó ízületeiket a növény friss hajtásaival.

Gyökerének alkoholos kivonata a fejbőrre van kiváló hatással, korpásodás, zsírosodás ellen, valamint a haj és a fejbőr erősítése végett hajápoló termékekbe teszik. A levelei és a friss hajtásai élelmiszernek is kiválóak: nem csak teát, hanem főzeléket, salátát is készíthetünk belőlük. Fűszernövényként, „kis zöld kiegészítőként” bármilyen ételbe beleszórhatjuk (smoothie-kba is!). A teljes növény kicentrifugálásával facsart nedv az összes fontos összetevőt koncentráltan tartalmazza, nem csak tisztítókúrához javasolt, feltölti és felpezsdíti az egész szervezetünket. Szárából akár fonal és textil is készíthető.

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr797534172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása