A szél és a nap csókja ellen: házi készítésű ajakír
2015. április 30. írta: KK Viki

A szél és a nap csókja ellen: házi készítésű ajakír

Mindannyian örülünk annak, hogy végre itt az igazi tavasz, kimerészkedhetünk a természetbe, sőt akár órákat is eltölthetünk ott. Hamar kiderül azonban, hogy az áprilisra jellemző „fényes szelek”, és az erősödő napsütés könnyen kikezdi szobában „edződött” bőrünket. Két dolgot érdemes szem előtt tartani ilyenkor. Az egyik a fokozatosság, azaz még akkor se „dobjuk ki magunkat a placcra”, vagyis a napra, ha arra számítunk, hogy a tavaszi napfény nem olyan erős. A másik, hogy igyekezzünk ápolni magunkat, főleg amíg a bőrünk hozzászokik a kiképzéshez.

Nem arra akarlak rávenni benneteket, hogy egész nyáron tetőtől talpig csavarjátok magatokat lepelbe, és napszemüveg mögött vacogjatok a gyilkos napsugarak hatásaitól, sokkal inkább az a célom, hogy a fokozatosság és a hozzászoktatás alatti ápolás elvét fogadtassam el veletek.

ajak.jpg

Az egyik legnagyobb igénybevételnek kitett bőrfelületünk az arcunk, és ezen belül is a legveszélyeztetettebb terület a szánk, pontosabban az ajkaink. Ha rágicsáljuk, nyalogatjuk, dohányzunk, eszünk stb. a szabadban, óhatatlanul állandó párologtatásnak van kitéve (különösen szélben), ami ugye elvonja a bőr felső rétegeiből is a vizet. Kevesen tudják, de a száj bőre is képes leégni a napon, és ugyanúgy hámlani kezd, mint bárhol máshol, ezért a tavaszi, „hozzászoktatós” időszakban érdemes olyan ajakírt használni, ami gyulladáscsökkentőt is tartalmaz.

A legjobb, ha otthon állunk neki az ajakbalzsam elkészítésének, hiszen semmi ördöngösség nincs benne, így tudjuk mi került bele és el tudjuk kerülni a mesterséges adalékanyagokat is.

Nézzétek el nekem, hogy nem mondok pontos mértékegységeket, én magam sem szoktam mérni. Én a saját ajakírembe tettem kókuszolajat, kendermagolajat, szőlőmagolajat, mézet, kevés méhviaszt (ez ápol és az állagát is szilárdítja). Lehet még tenni bele sheavajat, kakaóvajat, mandulaolajat is, sőt sok más magolajunk is érdemes volna rá (barackmag, csipkebogyó stb.), de nem érdemes nagyon túlbonyolítani. Ha konkrét célunk van vele, lehet kiegészíteni főzetekkel is: céklával színezhetjük, körömvirággal növelhetjük a gyulladáscsökkentő hatást. A főzetekből csak pár csepp kell bele.

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr847408234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása