Süssünk, süssünk kenyeret! 2.
2015. április 29. írta: KK Viki

Süssünk, süssünk kenyeret! 2.

Miből süssünk kenyeret?

Kenyeret vagy kenyérhez hasonló péksüteményt, lángost nagyon sok mindenből lehet sütni. Mondhatnánk, hogy az alapja liszt, de már ez sem igaz, hiszen a gluténérzékenység felerősödésével – a nem megfelelő minőségű, és/vagy génmódosított búza elterjedésével –, illetve a Paleo-őrület terjedésével minden létező receptnek, így ennek is megszületett már a lisztmentes (alternatív lisztes) változata is.

kenyer.jpg

Azért a nagy többség számára a kenyérsütés kérdései közül a legfontosabb az, hogy milyen lisztből készüljön. Azzal együtt, hogy azt javaslom, igyekezzünk minőségi liszteket választani (aki megteheti biot, és mindenképp legyen benne teljes kiőrlésű), véletlenül se hagyjuk, hogy az tántorítson el a kenyérsütés kipróbálásától, hogy nincs otthon hiper minőségű liszt. Sima, egyszerű fehér lisztből is isteni kenyér készülhet otthon, a kezdők számára talán ez még jobb is, hiszen ha valami félresikerül, akkor nem nyolcszáz forintos lisztből készült tésztát kell a kukába dobni.

Az, hogy végül miből sütünk kenyeret, mindig a kiválasztott recepttől függ. Ha fordítva szeretnénk csinálni – a liszthez receptet választani, akkor íme egy kis magyarázat: A fehér kenyérlisztből (BL 80) kiszitálásra került a korpa, a félfehérben (BL 112) csökkentett mennyiségben található meg, a teljeskiőrlésű (BL 200) a gabonamag minden részét tartalmazza. Az utóbbiakat fehér liszttel fele-fele arányban keverve érdemes felhasználni.

A kenyér sütéséhez búzán kívül használhatunk pl. rozst, de nagyon népszerűek a burgonyás kenyerek is. A házi kenyérsütők szívesen tesznek olajos magvakat is a tésztához.

Kovász vagy élesztő?

A kovász liszt és víz felhasználásával készülő élő baktériumkultúra, amely tejsavas erjedést indít meg a tésztában. A kenyér lazítására használják, ahogy napjainkban inkább az élesztőt. Az igazi hardcore kenyérsütők otthon nevelgetik ezt a „kis édest”, amíg jó nem lesz, sőt nem használják egyszerre fel, csak egy részét, és folyamatosan tartják, mint egy igazi házillatot. A kovász használata autentikusabb, az élesztőé gyorsabb és kiszámíthatóbb.

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr517408218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása