Mi a baj a parabénekkel?
2015. április 17. írta: KK Viki

Mi a baj a parabénekkel?

Először is mik azok a parabének?

A parabének olyan stabil, nehezen bomló vegyületek, amelyeket különféle kozmetikai, háztartási vegyületek, sőt élelmiszerek és textíliák tartósítására is használnak. Alapvetően szagtalanok vagy enyhe szaggal rendelkeznek, az állagukat tekintve szilárdak: lehetnek kristályok és porok. A kozmetikumok 90%-ban megtalálhatóak, hiszen hatékony fertőtlenítő szerek (gomba- és baktériumölő hatásuk van) és előállításuk olcsó.

paraben.jpg

A parabéneknek tulajdonított negatív hatások

Megfigyelések szólnak arról, hogy befolyásolják az ösztrogének, azaz a női nemi hormonok szintjét, mert hozzájuk hasonlóan viselkednek a szervezetben. Egyes tanulmányok szerint ez a hatás olyan erőteljes, hogy pl. pubertáskorban levő lányoknál előre hozzák a nemi érést. Csökkentik a tesztoszteron termelését és összességében mindkét nemnél negatívan befolyásolják a reproduktív (azaz szaporodási) funkciókat.

Felmerült a gyanúja annak is, hogy szerepük lehet egyes rákfajták kialakulásában (pl. nőknél mellrák), illetve, hogy a szervezetben felhalmozódva fokozzák az UVB sugarak negatív hatásait.

Gyermekek esetében ezek a hatások még fokozottabbak lehetnek, hiszen könnyebben és gyorsabban kerülnek a véráramba (a gyermekek bőre és nyálkahártyája még fokozottabban áteresztő, mint a felnőtteké), és tovább maradnak a test különböző szerveiben. A fiatal szervezet nem is képes ellenállni a károsító hatásoknak, továbbá a hormonrendszer károsító hatás a fejlődés folyamatát térítheti el vagy vetheti vissza.

Nagyon elővigyázatosnak kell lenni az alapvetően jónak tartott gyógyszertári termékekkel szemben is, hiszen az alapkenőcs szintén metil-parabént tartalmaz tartósítószerként!

Hogyan lehet védekezni?

Ugyan a parabének közvetlen szerepe vitatott a különféle nekik tulajdonított megbetegedésekben, a megítélésük, különösen a fejlett országokban egyre egyértelműbben negatív. Sok helyen kezdeményezték a felhasználás tiltását, máshol a felhasználható arányt maximalizálták.

Ha nem is fogadjuk el az egyértelmű ok-okozati viszonyt a vegyületek és a megbetegedések között, saját életünkben a kockázat minimalizálás érdekében érdemes elkerülni a parabénekkel szennyezett termékeket. A termékösszetétel címkén a következő formákban találkozhatunk ezekkel: metil-, butil- és propil-parabén, ritkábban izopropil-, izobutil- és benzil-parabén.

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr667371226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása