Hogyan ápolja a bőrét akinek gyenge a védekezőképessége?
2015. április 03. írta: Pereckeke

Hogyan ápolja a bőrét akinek gyenge a védekezőképessége?

Fura dolgok a bőrbetegségek. Egyrészt nagyon sokan vannak közöttük olyanok, amelyeknek még nem fedezték fel a pontos kiváltó okát, ezért nincs is lehetőség a gyógyítására, legfeljebb a tüneteket lehet többé-kevésbé kordában tartani. Ilyen az ekcéma, a psoriasis, a bőrallergiák, de ne felejtsük el, hogy ezeknél létezik egy közös nevező: a meggyengült immunrendszer.

Számos egyéb betegség is van, amely ugyan nem a bőrünket érinti, de összetett tünetei és hatásai révén végül mégis csak hatással van az „irhánkra” (ilyen lehet pl. a cukorbetegség, amely a romló vérkeringés révén pl. fekélyeket okozhat).

shutterstock_258645779_kicsi.jpg

 

A helyzet fordítottja is minden esetben fennáll: a sérült/gyulladt/hámló/sebes vagy repedező bőr, mint a védekezőrendszer egyik bástyája, nem állja meg a helyét, hiszen képtelen a szokott módon gátat vetni a betolakodóknak.

Egyik paramétert sem szabad kihagynunk amikor azon embertársaink bőrápolását vesszük górcső alá akiknek a védekezőképessége bármely ok miatt megrendült. Az általuk használt kozmetikumoknak tudniuk kell kiszolgálni mindhárom felmerült szempont által támasztott igényeket: fontos, hogy ne gyengítsék tovább az immunrendszert (különféle mérgező anyagokkal, szintetikus összetevőkkel), és fontos, hogy segítsenek a bőr védekezőképességét, legalább részben visszaállítani (megfelelően hidratáljanak, helyreállítsák a bőrben zajló folyamatokat, tartalmazzák a szükséges tápanyagokat, lehúzzák a gyulladásokat stb.).

Ha valakinek valamilyen okból gyengébb az immunrendszere, jól teszi, ha – legalább átmenetileg – organikus kozmetikumokra vált. Ez hasonló ahhoz, hogy ebben az időszakban szokták javasolni, hogy böjtöljön az ember, vagy legalább csökkentse a húsfogyasztását, hiszen az éppen az egészségéért küzdő testünk minden könnyítésért hálás lesz, és minden teher levételével a regenerálódás folyamatainak hagyunk több erőt.

Ugyan az organikus termékek használata belső támogatás nélkül – azaz betegségeink lelki okainak feltárása és belsőleges kezelés nélkül – csak tüneti kezelést jelent, de első lépésként óriási könnyebbség és jóleső érzés, hiszen a használatuk mellett csökkennek a kellemetlenségek, lehúzódnak a gyulladások és javul a bőr állaga.

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr957322720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása