Profi vagy nem profi?
2015. február 10. írta: KK Viki

Profi vagy nem profi?

Szeretek otthon DIY-kedni, vagyis kipróbálni ezt-azt, és ez nem csak a kézműveskedés területére igaz, hanem a krémkutyulásra is. Szeretem az egyszerű dolgokat is, így ha valaki megpróbál elképzelni itthon, a „boszorkánykonyhámban”, nem kell túlzottan bonyolult dolgokra gondolni.

 Onnan származik ez a késztetés, amikor még nem nagyon lehetett igényes organikus kozmetikumokat kapni, és amikor nem találtam a bolt polcán Natrium laureth sulfat mentes sampont, akkor hazatipegtem és tojással kezdtem hajat mosni.

Kevertem már hidegen sajtolt olajokból szemránckrémet, más zsiradékokból ajakírt, a végeredmények igen jól vizsgáztak, nincs okom panaszra, de tény, hogy az egyszerű összekeveréstől nem léptem már tovább az emulgeátorok, stabilizátorok stb. világába (bár ezekből is léteznek természetes forrásból valók).

szabad_tema.jpg

 Nem vagyok már mai gyerek, ha mást nem is, néhány nevetőráncot a szemem sarkában hajlandó vagyok elismerni, na meg azt, hogy hajlamos a bőröm elvetni a sulykot, valószínűleg a hormonjaim játéka és a nap járása szerint.

Amikor az államon újonnan lelt mitesszereket szemléltem a tükörben, miközben realizáltam, hogy az orcáimat kifújta a szél, elméláztam azon, hogy vajon „érett” és „hisztis” bőrömmel nem kellene-e mégis professzionális kozmetikumokat beszereznem, ha nem szeretném, hogy hamarosan édesanyámmal testvéreknek nézzenek bennünket (ami persze az ő szempontjából teljesen elfogadható és örömteli volna :)

 Alaposan utánanéztem ennek a kérdésnek, és úgy tűnik, hogy nagyon nem mindegy, hogy itthoni alapanyagokból szimplán kikutyult DIY krémet használok-e vagy profikhoz fordulok segítségért, főleg, ha valamilyen szempontból problémás bőröm van (mint nekem, éppen kevert). Kiderült számomra, hogy a krémek elkészítésének nem csak receptje (mai divatos kifejezéssel élve receptúrája) van, hanem az elkészítés eljárása sem indifferens.

 Vagyis az, hogy az egyes növényekből hogy nyerik ki a hatóanyagot, milyen formátumban keverik bele a krémbe, a hatóanyagokat hogyan helyezik szinergiába, az egészet hogyan stabilizálják, nagyon meghatározza a krém hatásfokát. A krémkeverés külön szakma, abban az esetben is, ha természetes anyagokból készülnek a termékek – vagy akkor talán még jobban az, minta kizárólag vegyszerek összekutyulásáról van szó.

 Egyébként ingerlő a kínálat organikus/natúr/bio krémekből is, vagyis aki ezt az utat választja, nem fog hiányban szenvedni. Arra viszont mindenképpen érdemes energiát szánni, hogy túllépjünk a tégely önreklámozó feliratain és megnézzük, hogy valóban kíméletes összetevőket tartalmaz-e a termék. Túl nagy divat manapság „zöldnek” lenni...

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr747157779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.02.11. 15:49:37

Ettől a "természetes alapanyag "-tól égnek áll a hajam. A kénsav vagy a tetrodotoxin is teljesen természetes anyagok... :)
süti beállítások módosítása