Befőzés egészségesen 1.
2015. szeptember 17. írta: KK Kriszta

Befőzés egészségesen 1.

Korábban már foglalkoztam a tartósítás kérdéseivel, illetve azzal, hogy hogyan lehet egészségesebbé tenni a befőzés menetét, és az eredményt természetesen.

Akkor nem feltétlenül jutottam nagy eredményre, de ejnye-bejnye, ti sem sokat segítettetek! Most hoztam nektek egy-két édesítési és tartósítási ötletet, amelyekkel valóban egészséges finomságok kerülhetnek ki a kezeitek alól!

Mi határozza meg, hogy egy kaja egészséges-e?

Érdemes ezt lefektetni, mielőtt egészséges befőttekről kezdek írni, hiszen még a tudomány embereinek sem egyértelmű, nem hogy a többieknek. Egészségesnek én többek között azt nevezem, amiben nincs olyan összetevő, amely bármilyen negatív hatással van a szervezetemre (ebbe beletartozik ám a műtrágyázott-gyomirtózott-permetezett-héjakezelt gyümölcs is!), beltartalmi értékekben gazdag (azaz nincs benne minden vitamin, enzim stb. tönkretéve az elkészítési eljárás által, ami miatt érdemes volna fogyasztani), nem tartalmaz ballasztanyagokat (amelyek ugyan nem egészségtelenek, de nem várjuk el mondjuk egy lekvártól, hogy abból elégítse ki a szervezetünk a szükségleteit, vagy esetleg teljesen fölöslegesek a testünk számára), és a tárolás során sem kell arra számítanom, hogy a felsoroltak bármelyike megtörténik a féltve őrzött befőttel/lekvárral.

shutterstock_112105316.jpg

Hogyan készülhet egészséges befőtt?

Nézzük az édesítés kérdést! A cukorról ugye már korábban lebeszéltük magunkat. Mindenkit biztatnék a cukor nélküli eltevésre, higgyétek el, a gyümölcs íze mindennél jobb. Ha mégis féltek tőle, hogy nem lesz elég édes, keverjétek más, édesebb gyümölcsfajtákkal (pl. meggy mellé cseresznyét, eperhez málnát stb.), ezt érdemes kikísérletezni és függ a konkrét gyümölcs-mintától is, amiből dolgoztok. Persze lehet használni mézet, és stevia levélből főzött oldatot is édesítés gyanánt (négyszeres vízzel felfőzzük a leveleket).

Sűrítéshez zselatin (állati eredetű összetevő) helyett használjunk (alma)pektint vagy útifű maghéjat, amelyek hasonlóan kenhető állagúvá varázsolják. Ki kell kísérletezni az arányokat és az aktuális gyümölcsállomány jellemzőitől is függ.

Tartósításhoz természetesen ki kell főzni vagy sütőben kigőzölni az üvegeket, de a tetők illetve a celofán csíramentesítéséhez a szalicil helyett próbáljuk ki a grépfrút cseppes (Grapefruit-magkivonat 3 dl vízbe 10 csepp) oldatot. De befújhatjuk ezüst-kolloiddal is, az is kiválóan fertőtlenít.

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr537794980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kasza003 (törölt) 2015.09.18. 18:51:36

Nem használunk ezüst kolloidot, semmilyen tartósítószert befőzéshez.
Helyette a kulcsszavak: tisztaság, forrón, gyorsan üvegekbe töltés, szárazdunszt.
süti beállítások módosítása