Allergia az évkörben 3. – szeptember és október
2015. szeptember 11. írta: KK Kriszta

Allergia az évkörben 3. – szeptember és október

Bár színesedik már a határ, még egyelőre sajnos nem bízhatunk abban, hogy alábbhagy a taknyunknyálunkegybe tüneteket okozó pollenek termelődése.

A kevésbé erősen allergiások is tudják, hogy a nyár végi időszak a parlagfű szezonja, sajnos ez a kánikula miatt kitolódott teljes egészében szeptemberre. A hűvösebb időben egyébként sem érezzük már kényszerét, hogy folyton nyitva hagyjuk az ablakot, de szellőztetés után a BioLife antiallergén légtisztító spray alkalmazásával (amely még mindig egyedülálló a piacon, ezért említem név szerint) teljes egészében megszabadulhatunk a beszökő virágportól.

De nézzük részletesen mitől fogunk tüsszögni addig amíg meg nem fázunk a téli hidegben!

Szeptember

A nyári időszakban jellemzően fűfélék virágoznak, amelyek közül a legtöbben még szeptemberben is lelkesen folytatják ezt a tevékenységet. A pázsitfűfélék, a libatopfélék, a csalánfélék, a fészkes virágzatúak és a kenderfélék ontják a virágport, a hőség és a szárazság ellenére is. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy sokuk nehezen bírja a forróságot, emiatt nagyon magas volt az egyedszám-pusztulás ebben az évben. Az elmúlt hetek bőséges esőzései nyomán azonban sokan magukhoz tértek és kissé késve/elnyúlva fejezik be a virágzási időszakot.

A parlagfű virágzására is érvényesek az előbb leírt jellemzők, azaz örülhetünk, hogy sok növény kiszáradt és elpusztult a hullámokban támadó hőség nyomán nyáron, de a kánikula, majd az azt követő esőzés elmúltával a virágzás felfokozódott, és a pollen koncentrációja megnövekedett.

shutterstock_151779557.jpg

Október

Az ősz közepéig keveseknek tart ki az allergiája, ennek oka az, hogy ekkor már kevés virágpor kerül a levegőbe és a beinduló esőzések mellett a hőmérséklet is jelentősen csökken. A parlagfű velünk marad egészen a fagyok beálltáig, nagyon kell vigyázni, hogy az allergia miatt irritált nyálkahártyánkon ne tapadhassanak meg a téli időszakban egymásnak átadott vírusok és baktériumok.

Az üröm- és a csalánfélék is elég jól bírják a hideget, így folytatják a virágzást egészen a tél kezdetéig. Az üröm vetekszik a parlagfűvel az allergizálás erősségében, ezért javasoljuk az allergiásoknak, hogy tartsák fenn az óvintézkedéseket egészen október végéig. A csalán csak kétcsillagos, és szerencsére városban kevésbé él meg, de ha vidékre látogatunk érdemes fokozni a védekezés erejét.

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr387777416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása