Milyen rutinbeavatkozásokat kerülhetünk el a háborítatlan szülés során?
2015. augusztus 13. írta: KK Kriszta

Milyen rutinbeavatkozásokat kerülhetünk el a háborítatlan szülés során?

Ebben a korábbi bejegyzésemben kezdtem bele az otthonszülés témájába, itt nagyjából vázoltam fel, hogy mit takar a fogalom. Most egy pár bejegyzés erejéig picit belemegyek részletesebben, hogy konkrétan milyen beavatkozások szükségessége merülhet fel a szülés során, és melyikre lehet jó eséllyel szükség és melyik jobbára „fölösleges”.

Az idézőjel azért fontos, mert nem vagyok én sem fanatikus, sem a háborítatlan szülés hívei nem begyepesedettek, ezért ismétlem – ahogy a korábbi bejegyzésben is elmondtam – a háborítatlan szülés ajánlás: a legfontosabb a mama és a baba komfortérzete, egészsége.

shutterstock_163889315.jpg

Tény és való, hogy a kórházi szülés mostanában rendkívüli módon medikalizálódott. Mit takar ez a fából vaskarika? Nem kezdem onnan, hogy a nők még pár évtizeddel ezelőtt is otthon szültek és csak akkor mentek kórházba, ha előre látszott a komplikáció vagy nehézség adódott a folyamat során. Inkább arról beszélek, hogy szerencsére számos kórház van már (világszerte pláne, de már kis hazánkban is), amelyben nem tekintik a szülést potenciális életveszélynek és nagy kockázatú beavatkozásnak.

Tény, hogy a szülés „veszélyes üzem”, ugyanakkor az is tény, hogy a női test meglehetősen jól tudja, hogy mikor mit kell tennie, ebben egy picit jobban megbízhatnánk, semminthogy folyton a legrosszabbra készülünk és tulajdonképpen elkerülhető „biztonsági” megoldásokat alkalmazunk.

Beavatkozások

Az egyik legvitatottabb beavatkozás a gátmetszés. Vannak kórházak, ahol rutinszerűen alkalmazzák, vannak, ahol menet közben döntik el, hogy szükséges-e, és van, ahol aktív gátvédelmet folytatnak. Tény, hogy ezzel nem az utolsó pillanatban kell foglalkozni, de hatékony. Az altáji izmok edzése, a gáttájék tudatos lazítása, a különféle masszázsolajok alkalmazása rendkívüli módon célravezető lehet abban, hogy ez a rész megfelelő rugalmassággal engedje át a babát.

Aki szült már – ha vágták, ha szakadt – biztos, hogy azon a véleményen van, hogy jobb lett volna elkerülni a gátsebet. Tény, hogy vannak olyanok, akiknek annyira kicsi, annyira profi vágást ejtettek vagy annyira álomszerűen varrták össze, hogy pillanatok alatt gyógyult be, de vélhetően ez a kisebbség. Jóval többen vannak, akik így-úgy hosszú ideig elszenvedtek vele amíg begyógyult, valahogy úrrá lettek azon is, hogy nem tudtak hosszú időn át rendesen ülni, megváltoztatta a szexuális életüket, testképüket stb..

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr687703562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása