A háborítatlan szülésről
2015. augusztus 06. írta: KK Kriszta

A háborítatlan szülésről

Írtam már korábban az otthonszülésről, és a körülötte kialakult vitáról, és most azért tartom fontosnak szóba hozni a háborítatlan szülést, egyrészt, mert sokan vannak akik egy-az-egyben azonosítják a kettőt, másrészt, hogy bemutassam, arra is van lehetőség, hogy egészségügyi intézmény keretei között emberséges, mama és babaarát módon szülhessünk.

Tehát először is: a háborítatlan szülés lényege az, hogy a mama kívánságának megfelelően az elsődleges szerepet az ő teste, a testébe vetett bizalom, és a testében generálódó folyamatok kapják. Azaz az orvos és a szülésznők kivárják az eseményeket és nem avatkoznak közbe addig, amíg élet nem kerül veszélybe. (Vagy megfordítva: csak életmentő beavatkozások a megengedettek, illetve amit a mama kér és jóváhagy.)

shutterstock_211897159.jpg

Háborítatlan szülésre kórházi és otthoni keretek között is van lehetőség, és ugyanígy, otthoni keretek között is történhetnek fölösleges közbeavatkozások. Természetesen a háborítatlan szülés nem katonásan leszabályzott dolog, és nem kényszer. Ezt általában a szülésznők, bábák, dúlák is el szokták mondani a szülés előtt álló nőnek: legyen felkészülve arra, hogy máshogy történnek majd a dolgok, ahogy eltervezte. Előfordulhatnak korábban nem észlelt komplikációk, kialakulhat fájásgyengeség, de természetesen a kismamának akkor sem lehet lelkifurdalása, ha menet közben fájdalomcsillapítóért kiált.

A háborítatlan szülés lényege az, hogy a szülés minél kisebb megpróbáltatást jelentsen a babának (ide értve a születés gyorsítását vagy a kemikáliákkal való letámadást), illetve minél természetesebb folyamatot a mamának (pl. ne végezzenek rajta fölöslegesen gátmetszést). Természetesen mint ilyen, nincsenek kőbe vésett szabályai, és a kényszer mindent felülírhat, de a lényeg, hogy a szülő nő beleegyezése nélkül nem történhet semmi (pl. nem kezdhetnek önkényesen oxitocint adagolni).

Nagyon sok a vita a háborítatlan szülés körül (ahogy szinte minden, a szüléshez kapcsolódó témában), vannak, akiknek kínszenvedés volt, hogy az orvosuk ragaszkodott a háborítatlansághoz, és vannak, akiket felháborított, hogy nem tudtak elkerülni bizonyos beavatkozásokat. A vita tovább folyik, a legfontosabb talán a nők korrekt tájékoztatása és a választás lehetőségének biztosítása.

Folytatom a háborítatlan szülés jellegzetességeivel (illetve azoknak a beavatkozásoknak a leírásával, amelyek megtörténhetnek egy nem háborítatlan szülésnél).

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr747682666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kard 2015.08.09. 01:02:40

"ne végezzenek rajta fölöslegesen gátmetszést" - majd reped magától és akkor 2x meg 3x annyi idő alatt gyógyul be.
süti beállítások módosítása