Miért bántanak a frontok?
2015. július 17. írta: KK Kriszta

Miért bántanak a frontok?

Az elmúlt hetek bizony nem szűkölködtek fronthatásokban és aki érzékeny az ilyesmire, azt valószínűleg nem csak a jégesővel közelítő armageddon sokkja viselte meg. Érdekes dolog ez a frontérzékenység, hiszen nem csak az idősebbek eshetnek áldozatául, sok gyermekkorú is szenved az időjárás hirtelen változásaitól. Sőt, ezt is elmondhatom, hogy nem csak az embereket teszi próbára, az én aktív macskám képes a hidegfrontban napokig aludni, mint a tök. Mi történik a fronthatások során és hogyan védhetjük ki ezeket?

Mi is az a front?

Az elnevezést Wilhelm Bjerknes norvég meteorológus kezdte alkalmazni az 1920-as évek elején. Olyan légköri jelenségekre mondjuk ezt, amikor hideg és meleg légtömegek találkozásánál a hőmérséklet, páratartalom, légnyomás, ionizáció tekintetében egy adott területen hirtelen változások jellemzőek. Mivel ezek az embert körbevevő természet részei, az ezekhez való vegetatív alkalmazkodás nagyban befolyásolja a fiziológiánkat, és így a közérzetünket is.

shutterstock_153342047.jpg

Aki a melegfrontra érzékeny, általában az érkezése előtt érez tüneteket, aki a hidegre, annál utólag jelentkeznek a kellemetlenségek. Mivel az előbbi során a hőmérséklet emelkedésével párhuzamosan csökken a légnyomás és nő a páratartalom, a szív- és érrendszeri panaszokat erősíti fel. Gyakori a migrén, szaporodhatnak a depressziós tünetek.

A hidegfront átvonulása után okoz tüneteket. A csökkenő hőmérséklettel párhuzamosan emelkedő lényomás, valamint csökkenő páratartalom a mozgásszervi panaszokra van hatással, előhívja az asztmás tüneteket, gyomor- epe- és vesegörcsöket okozhat, és megnöveli a szívinfarktus veszélyét.

Az ingerlékenység, alvászavarok, egyéb idegi tünetek az arra érzékenyeknél mindkét fronthatás esetében jelentkezhetnek.

Mit tegyünk ellene?

Ha frontérzékenyek vagyunk, az elsődleges szempont, hogy testünkben és a lelkünkben is erősítsük a harmóniát. Igyekezzünk kevésbé terhelni a szervezetünket egészségtelen ételekkel és gyógyszerekkel, ezzel együtt igyunk sok vizet és mozogjunk rendszeresen. Mivel a panaszok a szervezetünk leggyengébb pontján jelentkeznek, igyekezzünk ezeket „felhozni”. Ha tudjuk, hogy jön a front, már megelőzésképpen alkalmazzunk természetes szereket a meglévő krónikus betegségeink kezelésére vagy súlyosbodásának megelőzésére.

Az ionizáció megváltozásának hatásait hideg-meleg fürdővel csökkenthetjük.

Érdemes általában arra figyelni, hogy aki a melegfrontra érzékeny, az igyon sokat, aki pedig hidegfrontra érzékeny, egyen tápláló ételeket a frontos időszakokban.

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr917632818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása