Mi az hogy babahordozás?
2015. április 29. írta: KK Viki

Mi az hogy babahordozás?

Mert ugye akinek babája van, az hordozza, hurcolja, hordja, cipeli mindenhova, és otthon is, éjt nappallá téve. Ha első baba, sírós, hasfájós, ölbebújós, akkor jó esetben a hurca reggeltől estig tart (ja és még jópárszor éjjel is előadhatjuk a szellemek hordozós táncát). Ilyenkor gyakorlatilag folyamatosan tele van, és előbb-utóbb majd' leszakad a kezünk, ahogy nő a baba, egyre többet zsibbad a vállunk, beszakad a hátunk, eltörik a gerincünk.

babahordozas.jpg

Sokan vagyunk, akiknek igazi kínszenvedést jelent ez az időszak, pedig vártuk a babát és imádjuk őt, csak épp fizikailag nem bírjuk a megterhelést. Vagy csak nem jól csináltunk valamit?

A babahordozás, mint fogalom azt fedi, ha a csecsemőt valamilyen hordozóeszközzel – leggyakrabban kendővel – magunkra erősítjük, nem kizárólag közlekedés céljából. A hordozott baba úgy van rögzítve édesanyja (vagy más rokon és nem rokon) testén, hogy közben a kezek felszabadulnak, így azt csinálunk, amit akarunk. Nyilván a tevékenységek megválasztásánál ügyelni kell arra, hogy ne veszélyeztessük a babát. A hordozás alapjául szolgáló kötéseket pedig úgy találták ki, hogy kíméljék a cipelő felnőtt gerincét és ízületeit, így gyakran még mozgásszervi panaszoktól szenvedőeknek sem kell lemondani erről a nagyszerű dologról.

A kezdeti időszakban a hordozás azt a célt szolgálja, hogy a baba megkapjon egy csomó olyan impulzust, amit az anyaméhben is megkapott. Az újszülött kötések betakarják a baba fejét is, így tompított zajok, halványabb fény jut el hozzá, miközben élvezi anyja testének melegét, érzi az illatát, hallja a szívverését. Ezek a körülmények általában hipnotikusan hatnak a csecsemőre, aki perceken belül elalszik a felkötés után.

A későbbiekben megnyugtatásra, elaltatásra, szoptatásra, és csak úgy a „szimbiózis” élvezetére alkalmas a hordozás. A cseperedő gyermek igényei szerint újabb és újabb kötési módokkal tudjuk az édesanya és a pici számára megteremteni a teljes kényelmet és biztonságot.

A kötéssel kapcsolatos alap elvárások a következők: A baba ne lifegjen, azaz olyan szorosan kell kötni, hogy ne tudjon a súlypontja a felnőttétől elmozdulni. A baba bebillentett csípővel, C-alakban üljön, ebben az esetben csípője és gerince végig megfelelően kitámasztásra kerül a kendő szövetének rugalmas mégis masszív volta révén. A baba térdei legyenek magasabban mint a feneke (ez a C-alak feltétele is). A kendő ölelje körbe a babát, a következőképpen: ha a fejét sem tartja még, tarkóig, ha a fejét már tartja, vállig, ha a felsőtestét is tartja már, hónaljig támasszon.

Folytatjuk!

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr637408220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása