Készítsünk otthon fogkrémet!
2015. május 21. írta: KK Viki

Készítsünk otthon fogkrémet!

Régi mániám már a termékcimkék olvasgatása a boltokban, hiszen nagyon fontosnak tartom, hogy milyen összetevőket tartalmaznak. Az elmúlt évek alatt nagyon sokat olvastam – és írtam – arról, hogy a gyári kozmetikumokban milyen káros, sőt egyenesen mérgező alkotóelemek vannak, és így, mint a jó pap, bort prédikálok és azt is iszom :)

Sajnos a fogkrémekbe is jutnak bőven olyan összetevők, amelyek nem tesznek hozzá a szervezetünk harmonikus működéséhez, ami elég szomorú, hiszen a nyálkahártyáról felszívódva még hamarabb a véráramba kerülnek ezek az anyagok, mint bőrünkről vagy a hajunkról. Szomorú, hogy a pillanatnyi hatékonyság – csillogó felszín, kellemes lehelet – érdekében nem átallanak olyan anyagokat is beletenni, amitől mondjuk hosszabb távon kihullik a fogunk...

fogkrem.jpg

Ezen a helyen nem részletezem tovább, hogy miért érdemes otthon fogkrémet csinálni, még egyetlenegy érvet tartogatok, aztán belevágunk a receptbe: hihetetlenül olcsó! Meglátod, hogy egy fogkrém árából meg tudod venni a hozzávalókat, amikből egy évig vidáman kotyvaszthatod a saját szád íze szerinti fogkrémet.

Hogy csináljuk?

Az interneten számtalan fogkrém-receptet találhatsz, ezek legfőbb alapanyaga általában a szódabikarbóna. Nem véletlen, hiszen fertőtlenítő és fehérítő hatásáért őseink is már azt alkalmazták a fogaik tisztítására.

Hazánk kincse a zeolit nevű agyag, amelynek finom pora szintén kiváló választás a fogkrémbe. Csodálatosan tisztít és fehérít, anélkül, hogy karcolná a fogak felületét, mindeközben táplálja a fogínyt és a nyálkahártyát.

Jöjjenek a fűszerek: én rengeteg fahéjat szoktam tenni a fogkrémbe, egyrészt azért, mert szeretem az ízét, másrészt azért, mert ez a vérkeringést fokozó fűszer a nyálkahártya nagy barátja. Kiválóan fertőtlenít is. Másik kedvencem a szegfűszeg, amely szintén nagyszerűen fertőtlenít, továbbá csökkenti az esetleges fájdalmakat, csersavtartalmánál fogva enyhíti a vérzést, elősegíti a nyálkahártya regenerálódását.

Nem szoktam kihagyni a Himalája sót sem, amely szintén vérzéscsillapító, vírus- és baktériumölő hatású. Nagyszerűen táplálja a sejteket, rendkívül gazdag ásványi anyagokban.

A hidegen sajtolt olajak az állagát adják meg a krémnek, de természetesen tőlük is sok kiváló hatást várhatunk. Nálam az alap a kókuszolaj és az olívaolaj, mellé teszek még ha van kendermagolajat, esetleg mandula vagy szőlőmagolajat, lenolajat is. Az illóolajok gondoskodnak a kellemes leheletről: teafaolaj, mentaolaj, esetleg citrus, levendula vagy igény szerint más, sose hiányozhat a tökéletes fogkrémből.

Legközelebb elmondom a receptet és a készítés menetét is!

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr287480684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása