Sokat írtam már olyan hidegen sajtolt étolajakról, amelyeket a mindennapi táplálkozásunk részévé tehetünk – sőt érdemes tennünk – hiszen olyan tápanyagokat (vitaminokat, enzimeket, nyomelemeket és ásványi anyagokat) tartalmaznak, amelyekre a szervezetünknek szüksége van. Most nézzünk néhány olyan gyógynövény-magolajat, amelyek inkább gyógyírként szolgálnak különféle betegségek esetén. Ezekből nem szabad nagy mennyiséget magunkhoz venni (1-2 mokkáskanál maximum) – vagyis nem alkalmasak arra, hogy a salátára locsoljuk őket – hiszen napi adagolásuk hatóanyaguk javasolt mennyiségéhez igazodik.
Máriatövis magolaj
Az egyik legfontosabb hidegen sajtolt magolaj, amely a májpanaszokra, illetve a távolabbi tüneteket okozó, mégis májra visszavezethető problémákra nyújt enyhülést. Kiválóan elősegíti a méregtelenítést egészséges embereknél is, így időlegesen érdemes bárkinek kipróbálnia. Hatékonyan vezeti ki a májból a gyógyszerszedésből származó és elraktározott mérgeket, és mindenféle szempontból támogatja a máj életfolyamatait: védi a sejteket, elősegíti a sejtmegújulást, lehetővé teszi a regenerálódást, olyan esetekben is, amikor a máj leterhelt (pl. alkoholisták). Májgyulladásos esetekben is nagy segítség.
Fokozza az epeműködést, illetve az epe és epesavak termelődését. Összességében kiváló antioxidáns, azaz elősegíti a szabadgyökök mennyiségének csökkentését.
Kapormag olaj
Ki gondolta volna, hogy a kapor növény más részeit is felhasználjuk, mint ízletes leveleit? Az egyik legértékesebb magolajunk a kapormag olaj, amely az emésztés harmonizálására, a problémás emésztés helyrezökkentésére és a vérrendszer karbantartására hivatott.
Egyik legjobb hatása, hogy csökkenti a várcukorszintet, hiszen serkenti a hasnyálmirigy működését. Ellazítja és megnyugtatja az emésztőrendszerben található simaizmokat, így hatékonyabbá teszi az emésztést, csökkenti a gázképződést, illetve elősegíti annak távozását.
Az érrendszerre úgy hat, hogy tágítja az ereket, ezáltal csökkenti a vérnyomást, lassítja a szívritmust, így általánosan ellene hat a stressz okozta „feszességnek”.
Fertőtlenítő hatása révén megelőzi a különféle kórokozók elszaporodását a szervezetünkben.