Babahordozó eszközök
2015. május 15. írta: KK Viki

Babahordozó eszközök

Több bejegyzésben volt már eddig szó a kötődő nevelésről, amelyet más szóval válaszkész nevelésnek is hívnak. Ennek egyik eszköze a hordozás, amely nem csak a mozgás/közlekedés megkönnyítését szolgálja, hanem ahhoz járul hozzá, hogy az anya-gyerek testi kontaktus nap közben is megvalósítható legyen.

A hordozóeszközök úgy rögzítik a gyermeket az anya testén, hogy az mindkettejüknek kényelmes és egészséges legyen, miközben a súlyt nem a mama karjai hordozzák, sőt azok többnyire szabadok is tudnak maradni.

babahordozo.jpg

A helyes felkötési módok alkalmazásakor a baba nem tud elmozdulni a hordozó testétől, így nyugodtan lehet vele hajolni és mozogni. Ennek megfelelően a baba korához, fejlettségéhez és testsúlyához más és más hordozóeszköz alkalmas.

A rugalmas kendőt ajánlják legtöbbször a kezdő anyukáknak, akinek újszülöttje vagy pár hónapos csecsemője van. A rugalmas kendő általában 5 kg-ig használható, a magas minőségűeknél emelkedhet a súlyhatár (akár 9 kg-ig). Ez a kendőfajta gépikötött pamut anyagból készül, amely felkötés után, a megterhelés hatására nyúlik. Bár a rugalmas kendőt több rétegben kell alkalmazni, a megkötés nem követel olyan nagy precizitást, mint a szövött kendőé. Általában csak előre kötnek benne.

A szövött kendő a legszélesebb felhasználási területű hordozóeszköz. Születéstől a hordozós kor végéig használható. Rendkívül változatos módokon alkalmazhatjuk: előre, hátra és csípőre is köthető. A szövött kendők esetében alaposan meg kell gondolni, hogy milyen hosszúságút veszünk, hiszen az függ első sorban a mama testalkatától, illetve attól, hogy milyen kötéseket akarunk csinálni belőle.

A karikás kendő szövött anyagból készül, ugyanolyan stabil és biztonságos tartást nyújt, mint az. A jellegzetessége, hogy az aránylag rövidebb kendő egyik végén karika van, amelybe a szabad véget kell bújtatni, és a hosszt is ott lehet állítani. Általában csípőn hordozhatunk benne, nagyon fontos (a baba és a mama szempontjából is), hogy a terhelt oldalt mindig váltsuk.

A mei-tai már nem kendő, hanem hordozó, hiszen fixen kialakított szabása van, és csak néhányféleképpen lehet felkötni. Attól a kortól kezdve ajánlható, amikor a baba már fixen egyedül képes ülni, ennél korábban nem kényelmes és egészséges számára.

A csatos hordozók szintén meghatározott szabásvonallal (esetleg különféle merevítésekkel) rendelkező eszközök. Csak olyan korú gyerekek számára ajánlottak, akik már járnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr177461788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása