A szülés kísérői
2015. szeptember 04. írta: KK Kriszta

A szülés kísérői

Folytassuk azon segítők felsorolását, akikre a kismama a várandósság és a szülés idején támaszkodhat.

Következzen a bába és a dúla bemutatása, ami már csak azért is fontos, mert sokan hallottuk már ezeket a fogalmakat, de nem tudjuk pontosan mit jelentenek, és megkülönböztetni sem tudjuk egymástól őket.

A bába

A bába a szülésznő otthoni megfelelője, vagyis általában otthonszüléseket kísér, ott ő jelenti a szaksegítséget. Ennek ellenére nincs jogosultsága klinikai jellegű beavatkozásokat végezni, ha olyan rendellenességet észlel, amely kezelése meghaladja a kompetenciáját, akkor köteles mentőt hívni és a kórházba el is kísérni a kismamát. Ebben az esetben a megelőző események részletes és pontos dokumentációját át kell adnia a kórházi személyzetnek.

shutterstock_226430704.jpg

A bába a szülést kíséri, ő segíti a világra picit, de nem vállal vezető szerepet a folyamatban. Aki bábát választ a szülése kísérőjévé, az a bábával együtt meg van győződve arról, hogy a vajúdás természetes folyamat, amelyben való viselkedés és részvétel az anya elementáris emlékezetébe és a sejtjeibe van írva. A bába (a szülésznővel ellentétben) lelkileg is kíséri/támogatja az anyát.

A dúla

A szerepkör elnevezése görög eredetű és nőnemű segítőt, támogató asszonytársat jelent. A dúla a felsoroltak közül az egyetlen, aki a várandósság alatt (sőt igény esetén azt megelőzően, a fogantatás előtt is vagy arra felkészítve), a szülés idején és a gyermekágyban ( sőt igény esetén azt követően is) a kismama, sőt a párja mellett áll.

A dúlának nincs egészségügyi képzettsége, de nincs is rá szüksége, hiszen nem avatkozik a testi folyamatokba. Az ő feladata az információk beszerzése, a lehetőségek feltárása a szülőpár részére, az ő döntéseik előkészítése és általában a lelkii támogatásuk, a nyugalmuk megőrzése. A dúla nem beszél le és rá semmire, nem presszionál vagy kér számon, kizárólag támogat. A dúla elkísérhet a kórházba is, ha igényed van rá, de nem feladata szembehelyezkedni vagy konfrontálódni az ottani személyzettel, illetve belefolyni a szakmai kérdésekbe. Természetesen egészségügyi végzettség híján nem végezhet semmilyen klinikai jellegű vizsgálatot/beavatkozást.

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr517759862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása