Miért jók az aszalványok?
2015. október 08. írta: KK Kriszta

Miért jók az aszalványok?

Múlt héten írtam már az aszalva és szárítva eltett finomságokról és akkor már nagy vonalakban kitértem arra, hogy miért jó maga a szárítási eljárás.

Most inkább arról az oldaláról szeretném megközelíteni az aszalt csemegék bemutatását, hogy miért jó nekünk az, ha beiktatjuk őket az étrendünkbe.

Miért együnk aszalt dolgokat?

Mert a kíméletes eljárás után is megőrzik az ízüket, aromájukat, így igazán finomak. Mert megmaradnak bennük az ásványi anyagok, valamint a vitaminok nagy része is, így a téli időszakban is kiváló forrást biztosítanak. Mert cukortartalmuk sokkal egészségesebb mint a finomított répacukorból készülő édességek, így kiválthatjuk velük azokat. Mert kifejezetten magas a rosttartalmuk (a vízben oldódó és oldhatatlan fajtából is), így harmonizálják az emésztést, tisztítják a beleket és teltségérzetet okoznak, így fogyni is lehet velük.

Ha az aszalványokat vízben áztatjuk, felpuhulnak és befőtthöz hasonlóan kiválóan használhatóak lesznek kompótként, köretként, pépesítve lekvárként stb..

shutterstock_244173103.jpg

Melyik aszalvány mire jó?

Ahogy különféle tünetek kezelésére hatékony eszközök lehetnek egyes gyümölcsfajták, úgy az aszalt gyümölcsöket is alkalmazhatjuk testi állapotunk javítására. A legközismertebb az áfonya, amely kiváló a húgyúti fertőzések tüneteinek enyhítésére. Magas C-vitamintartalmával savanyítja a vizeletet, és megakadályozza a kórokozók megtapadását a nyálkahártyán.

Kimerültség vagy nagy fizikai megterhelés esetén nagyon beválhat a datolya fogyasztása. Magas cukortartalma csak lassan szívódik fel, ezért nem ugráltatja a vércukorszintet, viszont hosszú távon ellát minket energiával (nem véletlen, hogy házilag készülő energiaszeletek egyik legfontosabb alapanyaga). A datolyát használják sütemények vagy más édességek édesítésére cukor helyett.

A mazsola magas bórtartalma csökkenti a csonttömeg-vesztés mértékét, a meggy kiváló gyulladáscsökkentő, így pl. ízületi gyulladásoknál jó szolgálatot tehet. Az aszalt sárgabarack magas káliumtartalma csökkenti a testünk nátriumszintjét, így megakadályozza a vízvisszatartást, amit ez az ásványi anyag okoz. Így a magas vérnyomás ellen hat.

Székrekedés esetén bátran forduljunk az aszalt fügéhez vagy szilvához. Az előbbi a vérszegénységet is megelőzi, hiszen négy darabja szerves vas formájában fedezi napi vasszükségletünk negyedét.

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr727950632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VogelZsigmond 2015.10.10. 12:11:58

Nem akarok nagyokoskodni, csak eppen erdekesnek tartom, hogy mas oldalakon meg pont az irjak, hogy milyen egeszsegtelenek az aszalt gyumolcsok. Gyarkorlatilag tiszta cukor, meg persze rostok...

Nem mintha en nem ennem. Ketpofara! Csak mondom...

VogelZsigmond 2015.10.10. 12:19:10

Ja, olyan meg, hogy egeszseges cukor az nincs! Cukor van. Kulonbozo forrasokbol... Ugyanolyan rossz az mind ha tul sokat eszel belole.
Ha gyomolcsbol van az azert lehet jobb, mert a gyomulcs tele van rosttal ami segit kihajtani a sok szutykot gyorsan a szervezetbol.

youtube tele van videokkal amik arrol szolnak, hogy kemiailag nezve a szervezetre meg az agyra ugyan azt a hatast gyakorolja a (tobblet)cukor, barmilyen forrasbol van...
süti beállítások módosítása