Miért veszélyesek a lejárt kozmetikumok?
2015. június 04. írta: KK Viki

Miért veszélyesek a lejárt kozmetikumok?

A fejlett kozmetikai ipar számtalanféle terméket gyárt, így manapság már egyáltalán nem lehet általános kijelentéseket tenni arra vonatkozóan, hogy egy kozmetikai termék vajon meddig használható fel. Attól függően, hogy milyen összetevőkkel rendelkezik, milyen technológiát használtak az előállítása során, rendkívül széles keretek között változhat a krémeink eltarthatósága, de még a tárolás körülményei is.

Például, ha vonzódunk a természetes kozmetikumokhoz – ahogy én vonzódom – számítanunk kell arra, hogy felbontás után hűtőben kell tárolni a krémeinket, illetve rövid időn belül fel kell használni még így is.

Általában érdemes megnézni a felhasználhatóság határidejét, amelyet minden tégelyen fel kell tüntetnie a gyártónak. Ez gyakran úgy történik, hogy a gyártás idejét nyomtatják a dobozra, amelyen a jellegzetes tégely jel mellett láthatjuk, hogy innentől fogva hány hónapig tartható el a krém.

romlott.jpg

Ha nem vigyázunk, előfordulhat, hogy a krémünk az eltarthatóság idején belül megromlik. Ha tűző napnak van kitéve, vagy mondjuk 20 órát aszaljuk a buszban Görögországba menet, ha koszos kézzel nyúlkálunk bele, vagy elővigyázatlanul beleejtünk valami könnyen bomló dolgot, akkor nagyon megkönnyíthetjük ezt a folyamatot.

A romlott krémben általában különválnak a zsíros és vizes összetevők, az illata megváltozik (általában kellemetlenné válik), és elszíneződik. Semmiképpen se használjunk fel ilyen kozmetikumokat, mert sokkal többet árthatunk vele, mint amennyit használ.

Mi történhet ha romlott krémet használunk?

A legjellemzőbb lehetőség, hogy valamilyen komoly fertőzést kapunk. Mivel a krémek megromlása során az történik, hogy valamilyen baktérium elszaporodik a kozmetikum szerves összetevőiben táplálékot találva, tulajdonképpen bőséges baktériumtenyészetet kenünk ilyenkor a képünkre. Ha valamilyen seb, karmolás, pattanás van az arcunkon, a mikrobák még a bőr alá is bejuthatnak. Ha a szem környékére is jut a krémből, akkor a szemünkbe is juthat a fertőzésből, azaz a kiütéses bőr mellé még nyusziszemeket is nyerhetünk.

Ha nem vagyunk vehemens krémhasználók, jobb, ha kisebb kiszereléseket veszünk, illetve a pumpás flakonos vagy tubusos kiszerelések biztonságosabbak ebből a szempontból.

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr37515600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása