Mik azok a fermentált ételek és miért van rájuk szükség?
2015. június 03. írta: KK Viki

Mik azok a fermentált ételek és miért van rájuk szükség?

Miben egyezik meg a savanyú káposzta, a sör és az antibiotikum?

Igen, tulajdonképpen mindegyik gyógyító hatással rendelkezik, méghozzá a fermentálásnak köszönhetően.

A fermentált élelmiszerek az ételeink azon csoportját alkotják, amelyekben a szerves anyagok elbontása enzimek segítségével elkezdődött. A fermentálási eljárás során baktériumok vagy élesztőgombák által kiválasztott enzimek végzik a feldolgozás munkáját, pl. a borban az élesztőgombák enzimjei a cukrokat bontják el oxigén kizárásával. A fermentációs folyamat kémiailag többféle lehet: alkoholos-, tejsavas- ecetes-, vajsavas-, acetonos-, stb. erjedés.

fermentalt.jpg

A fermentált élelmiszerek könnyebben emészthetőek az ember számára, hiszen tulajdonképpen „előemésztettek”. Az enzim segítségével elbontott cukrokat, fehérjéket, pontosabban azok építőköveit a szervezetünk könnyebben felhasználja. Az egészségünk szempontjából legfontosabb fermentálási eljárás a tejsavas erjedés. Kevesen tudják, hogy a különféle tartósítási eljárások (savanyítás, kovászolás, tej altatása) is ezt az eljárást alkalmazzák.

A tartósítással párhuzamosan az élelmiszer magasabb minőségű állapotba kerül, növekszik a C-vitamin-tartalma és más tápanyagtartalma is.

Érdekes dolog, hogy a baktériumok közellenségnek számítanak, pedig nélkülük nincs élet. Számtalan baktérium teszi élővé az anyaföldet, amelyek belekerülve a termésekbe táplálóvá teszik az ember számára azokat is. Az emberi bélflóra is baktériumok milliárdjaiból áll, a szerepe kettős: egyrészt gondoskodik az ételeink elbontásához szükséges enzimek megtermeléséről, másrészt védelmi falat képez a külvilágban található, a szervezetünk számára veszélyes baktériumokkal szemben. Ha a bélflóra nincs egyensúlyban vagy hiányoktól szenved, az különféle emésztési rendellenességekhez, táplálékallergiákhoz vezethet.

A kis kitérő után már látható, hogy miért fontosak számunkra a fermentált élelmiszerek. Egyrészt, mert ezek szó szerint élő ételek az agyon főzött, finomított, és kemikáliákkal kezelt halott táplálékokkal szemben, másrészt mert ezek révén táplálhatjuk a bélflóránkat.

Így a fermentált ételek elősegítik az emésztést, erősítik az immunrendszert, gazdagon táplálják sejtjeinket, szöveteinket, ami végső soron még a lelki- és érzelmi állapotunkra, életminőségünkre is kihat.

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr417514348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fordulo_bogyo 2015.06.03. 19:08:35

Par tevedesre ramutatnek, ha nem veszed rossz neven:

"kiválasztott enzimek végzik a feldolgozás munkáját," - nem nem kivalasztott enzimek, hanem a sejteken beluli enzimek.

" Az enzim segítségével elbontott cukrokat, fehérjéket, pontosabban azok építőköveit a szervezetünk könnyebben felhasználja. " - nemigaz, ezek reszben ma felhasznaltak, igy kisebb a tapertekuk. Mas az oka annak, hogy jok.

"növekszik a C-vitamin-tartalma és más tápanyagtartalma is" - nem, nem novekszik.

"és kemikáliákkal kezelt halott táplálékokkal szemben" - elo taplalekot nem eszunk!
Minden kemikalia. [ezt ugysem erted]

A fermentalt (tejsavas vagy alkoholos erjedesen atesett) elelmiszerek jok, finomak es egeszsegesek, de nem azert, amit a cikk ir.
süti beállítások módosítása