Sok szó esett már a kelesztett kenyerekről, de – ami talán kevésbé közismert dolog – létezik a kenyereknek egy olyan csoportja is, amelybe se egyiket, se másikat nem teszik. Ezek egy részébe sütőport vagy szódabikarbónát tesznek, másik részébe még azt sem. Ezek általában tömörebb, nehezebb péksütemények, de sokszor igen magas beltartalommal rendelkeznek, ezért kevesebbet is kell fogyasztani belőlük.
Miért fontos, hogy ne legyen élesztő a kenyérben?
Az élesztőről szóló bejegyzésben szó esett már arról, hogy ugyan kis mennyiségben egészséges lehet – bár vannak, akik ezt is vitatják – mégis csak egy baktériumkultúra, amelynek emésztése az arra érzékeny személyeknél kellemetlen tüneteket válthat ki. Túl nagy mennyiségben fogyasztva pedig kifejezetten káros lehet az emésztésre, az emésztőszervek állapotára.
Vannak olyan betegségek, amelyekben szenvedők számára az erjesztett táplálékok fogyasztása nem ajánlott, ilyen lehet pl. a Candida-fertőzés.
Az élesztő és kovász nélkül készülő kenyereket nem kell keleszteni, így elkészítésük jóval gyorsabb és egyszerűbb.
Milyen összetevői vannak az élesztő nélküli kenyereknek?
Vannak, akik az élesztő nélküli kenyér receptét egészen eltolják a süteményreceptek felé, és tojást valamint sütőport használnak hozzá. Ezzel szemben vannak olyanok is, akik nem szívesen fogyasztanak tojást, illetve fenntartásaik vannak a sütőporral szemben is.
Érdekes, hogy az élesztő nélküli kenyérreceptek között gyakoriak a joghurttal vagy kefirrel készítendőek, ami részben mégiscsak visszacsempészi a baktériumkultúrát a tésztába.
Léteznek ún. mindenmentes kenyerek, amelyekbe a gabonatartalmat úgy válogatják össze, hogy minden kihagyott összetevőt pótolni tudjanak vele. Magas fehérjetartalmú hajdinalisztet kevernek össze nagy rosttartalmú barnarizsliszttel vagy kukoricaliszttel, és kiváló nedvszívó, vízben oldódó rostokat tartalmazó útifűmaghéjjal (általában ezért ezekbe sem árt egy csipet szódabikarbóna), és így tesznek hozzá olajakat, sót, főtt burgonyát stb..