Sportok a szabadban: futás
2015. március 13. írta: Pereckeke

Sportok a szabadban: futás

Fogadjunk, hogy amikor gimiben kellett futni a „coopert”, még te is utáltad a futást! Legalábbis én és a környezetemben fellelhető fanatikus (női) futók legnagyobb része nem csak ekkor, de még évekkel később is gyűlölettel gondolt erre a mozgásformára.

Nekem is évekig tartott, amíg a tornatanár tiszteletlensége miatti harag alól ki tudta dugni a fejét a futás, a szabad levegő, az erőltetett légzés iránti vonzalom és rájöttem: szeretek futni.

shutterstock_160831178_kicsi.jpg

A futás óriási népszerűségre tett szert az utóbbi időben, különösen a városlakók között. Vélhetően ennek oka a könnyű elérhetőség és olcsóság, hiszen egy jó futócipőn túl nem sok speciális felszerelés kell hozzá, és nem kell belépőt sem fizetni, ha lemész a parkba kocogni egyet. Persze lehet a dolgot nagyra hájpolni, mert aki sokat fut, annak nyilván érdemes extra cuccokba is befektetni (különféle teljesítménynövelő, ízületvédő felszerelések), de ismerjük el, lehet ezt egyszerűen is csinálni.

A futásról rengeteget lehetne írni, de mivel a sorozatom alapvető célja az, hogy megmozdítsalak benneteket, jöjjön egy kis meggyőzőerő! Milyen lélektani hatással bír a futás? 

  1. Növeli az önbecsülést. Az ember alapvető igénye az előre haladás – konkrét és átvitt értelemben egyaránt. A futás az egyik olyan sport, ahol a legkézzelfoghatóbb az előrehaladás mértéke (mekkora királyság már azt kijelenteni, hogy kétésfél kilométert futottam), és az eredmények különböző időpont-beli összehasonlítása is könnyű.
  2. Az ismételt mozgásforma hipnotizál, miközben a kezdeti mélyponton túljutó szervezet felszabadul és mámoros hangulatba kerül. Ez aztán az ütős mix! A futás helyes mozgására egy idő után nem kell odafigyelni, így hallgathatjuk a madarak énekét (vagy zenét), gyönyörködhetünk a környezetben vagy a sportoló-társakban.
  3. A testünkből való kiszabadulás élménye felpörgeti a gondolati- és fantáziavilágunk működését. Emlékek villannak be vagy megérkezik egy régóta rágott probléma megoldása... egyik jobb, mint a másik!

A futás egy még szabadabb formája a tájfutás, amikor a pályáról kiszabadulva, a természet lágy ölén végezhetjük a kedvenc sportunkat. Igaz, ez komolyabb kihívásokkal szolgál, hiszen a felszín (magas fű, homokos vagy görgeteges talaj) és a meredekség megnehezíthetik a dolgunkat. 

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr317256463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása