Miért és mivel mossuk le a sminket?
2015. március 03. írta: Pereckeke

Miért és mivel mossuk le a sminket?

Ha olvasgattatok valaha női magazinokat, biztos, hogy találkoztatok már olyan cikkel, amely azt taglalta, hogy a sminket mindig le kell mosni éjszakára. Számos díva (ők már csak tudják), és egyéb tévés személyiség szépségtitka ez, így biztos lehet benne valami. De mégis miért? És ha már megnézzük miért szükséges, akkor annak is utána járunk, hogy mivel lehet lemosni a sminket.

shutterstock_206625799_kicsi.jpg

Miért fontos a smink eltávolítása?

Az egyik legfőbb ok, hogy a rengeteg mesterséges anyagot és bőrkárosító összetevőt tartalmazó festékek (szemhéjfesték, szemhéjtus, szempillaspirál, arcpirosító, szem- és szemöldökceruza stb.) nagyon erősen szárít. A szárító hatás az összes bőrtípusnak ártalmas, a száraz és normál bőr viszketni kezd és kirepedezik, a vegyes és zsíros bőr pedig még erősebb faggyútermelésbe kezd tőle.

Egy tapasztalt és egy olvasott riasztó példa: Éreztétek már azt, hogy állandóan viszket a szemhéjatok a szempillák tövénél, és ha odanyúltok nyilalló fájdalom szúr bele? Bizony, ilyenkor a szemhéj pereme tele van aprócska méretű hajszálrepedésekkel, ami a kiszáradt bőrön sajnos megesik (idővel bepirul vagy ki is sebesedhet). A másikat én szerencsére még nem tapasztaltam: ha túl sokszor hagyod fenn a szempillaspirált éjszaka (de ha minden áldott nap reggeltől estig abban vagy, akkor is) előfordulhat, hogy a szempillák kiszáradnak, töredezni kezdenek, hasonlóan mint a haj.

A következő ok – talán ez a legismertebb – hogy az alapozó és a többi termék is eltömíti a pórusokat. Ez nappal sem optimális, viszont éjjel kifejezetten káros, hiszen ez az időszak a bőr méregtelenítésének ideje, amikor a pórusokon át a bőrfelszínre választja ki a szervezet számára szükségtelen anyagokat.

Eltömődött pórusokon át természetesen ez nem lehetséges, vagy ha nem olyan súlyos a helyzet, akkor is csak részlegesen tudnak végbemenni a folyamatok.

Mivel szedjük le a sminket?

Ennél a feladatnál is adódik a házi és a professzionális megoldás. Érdemes szőlőmag-, sárgabarack-, kókusz- és/vagy mandulaolajjal próbálkozni, ezek nem csak táplálják a bőrt, hanem olajos bázisukkal képesek feloldani a bőr felszínén található zsíros szennyeződéseket, valamint tartós sminkeket is. Egyszeri bekenés után érdemes lemosni, majd konyhai papírtörlővel felitatni (törölköző nem jó, mert összezsírozódik), végül hidratálókrémet felvinni.

Akik jobban szeretik a professzionális megoldásokat, a bőrtípusuk szerint kell terméket választani. Minden esetben érdemes szemkörnyék-lemosót külön venni, mert így figyelembe lehet venni a szemkörnyék bőrének érzékenységét. Érdemes natúr és organikus termékeket választani, hiszen az arc bőre – főleg a szemek környéke – nagyon érzékeny, ott fog meglátszani először, ha nem jó krémet választottunk :)

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr737239443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása