Hogy történik a szülésfeldolgozás?
2015. október 10. írta: KK Kriszta

Hogy történik a szülésfeldolgozás?

Milyen tünetek esetén érdemes arra gondolnunk, hogy szakember segítségével kellene feldolgoznunk a szülés-élményünket?

Ha rossz érzések maradnak bennünk, akár hónapokkal vagy évekkel az esemény után. Előfordulhat, hogy a gyermekágyas időszak, a pici ellátása háttérbe szorítja saját élményeinket vagy igényeinket, de a rossz érzések felszínre törhetnek álmainkban vagy a legváratlanabb pillanatokban is.

shutterstock_35040553.jpg

Ha túlságosan féltjük a picit vagy magunkat, esetleg irracionálisan aggódunk a családunk fennmaradásáért, épségéért. Ha túlzottan nyomasztjuk magunkat amiatt, hogy nem tudunk megfelelni a bennünk élő anyaszerepnek/elvárásoknak. A szülés utáni depresszió nagyon erőteljesen arra utalhat, hogy saját szülésélményünk (esetleg édesanyánké, ami ugye a saját szülésünkkor meglehetősen előtérbe kerül) vagy valamilyen gyerekszületéssel kapcsolatos családi tragédia húzza le az energiáinkat.

Ha énképedben törés állt be vagy úgy érzed megaláztak, megbántottak, esetleg düh fortyog benned a kiszolgáltatottság érzése miatt vagy azért, mert olyan beavatkozást végeztek el rajtad, amit nem szerettél volna.

Milyen lehetőségeink vannak a szülésélményünk feldolgozására?

Ha úgy döntünk, hogy foglalkozunk a kérdéssel, mindenképpen érdemes a hozzánk legközelebb álló megoldást választani, hiszen a téma nem csak intim, hanem érzelmileg is rendkívül mélyre nyúlnak a gyökerei. Lehetőség van kiscsoportos vagy egyéni foglalkozásokra a megfelelő szakemberek vezetésével, akik lehetnek dúlák vagy más területen tevékenykedő pszichológus, esetleg alternatív gyógyászati ágban dolgozó segítők.

A feldolgozás – a tünetek illetve sérülések súlyosságától függően – több alkalmat vesz igénybe. Az alkalmak során lehetőség nyílik beszélgetésre (az élmények kibeszélésére, az indulatok kimondására), fizikai és emocionális gyakorlatokra (érintés, masszázs, pszichodráma), zene és táncterápia stb.

A szülésfeldolgozás egyik kiemelkedően hatékony módszere a perinatális haptonómia. Legközelebb ezzel foglalkozunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr577954458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása