Készítsünk fagyit! 3. - Mi az a parfé?
2015. július 30. írta: KK Kriszta

Készítsünk fagyit! 3. - Mi az a parfé?

Három-négy évtizeddel ezelőtt még óriási divat volt a parfé, manapság már mindig mindenhol fagyit eszünk. Mi a különbség a fagylalt és a parfé között?

Sok tévhit él a köztudatban a parfé mibenlétével kapcsolatban: vannak, akik azt hiszik, a főzött fagyit hívjuk parfénak, vannak akik úgy vélekednek, hogy a formában kifagyasztott, szeletelt és tányéron (öntettel és egyéb díszítéssel kínált) hideg édességeknek ez a neve. Van, aki a tejszínes fagylaltot gondolja parfénak, és van aki azt, amelyikbe tojás is került.

shutterstock_284480222.jpg

Most lerombolom a tévhiteket és tisztázom a helyzetet: eredetileg a szakma a tejszínes krémmel, illetve tejszínhabbal készült fagyasztott édességet hívja parfénak, egészen pontosan azokat a fagyasztott desszerteket, amelyeknek a „tésztájába” teszik az említett összetevőket. A parfé egyedülállóságát nem csak az összetevői adják, hanem az is, hogy az elkészítéséhez nincs szükség fagylaltgépre, se hűlés közbeni kevergetésre, hiszen egy habos állagú „fagylalttészta” kerül a formába, és végül a fagyasztóba.

Érdekesség, hogy a franciák – ahonnan a parfé is származik – nem csak édességből készítik ezt a közkedvelt édességet. Már magyar étlapokon is találkozhatunk libamáj- vagy lazac-parféval.

Hogy pontosan lehessen érteni, lássunk néhány otthon elkészíthető parfé receptjét!

A legegyszerűbb vaníliás alapparfé

Olyan tálat választunk, amely ráillik úgy egy lábosunkra, hogy gőzfürdő felett tudjunk dolgozni benne. Tegyük fel a lábost négyujjnyi vízzel a gázra, melegedni. A tálba beletesszük a tojásokat (2 db-ot, és mivel nyersen fogyasztjuk el az ételt, ezért ügyeljünk arra, hogy nagyon friss legyen, és persze a higiéniára is), a cukrot (7,5 dkg porcukor), és egy vaníliarúd kikapart belsejét. Feltesszük a tálat a lábos tetejére, és habverővel azonnal verni kezdjük a tojásos krémet, amíg habos nem lesz.

A tejszínt egy másik tálban verjük kemény habbá, majd óvatosan – hogy egyik habot se törjük össze – beleforgatjuk a tojásos masszába. Ezután óvatosan a formába öntjük és mehet a fagyasztóba.

Folytatódik!

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr77665070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása