Hogyan éljük túl a kánikulát?
2015. július 08. írta: KK Kriszta

Hogyan éljük túl a kánikulát?

Két hete még attól szenvedtünk, hogy vacogni kellett a forró tavasz utáni hűs nyárban, most meg gyilkos hőségekkel riogatnak az újságok. A rezzenéstelen levegőben negyven fok fölé kúszik a hőmérő higanyszála, és sajnos, akik nem a víz partján töltik ezt az időszakot, nagyon meg tudják szenvedni ezt a tomboló hőséget.

A csapból is az folyik, hogy inni, inni, inni... Bizony, ebben a hőségben mindannyian izzadunk, mint a ló, ezért még sokkal fontosabb a folyadékpótlás, mint máskor. Érdemes most minden cukros és szénsavas üdítőt leváltani vízre, és mivel az izzadással ásványi anyagokat is veszítünk, nem csak csapvizet, hanem ásványvizet is fogyasztani. Igyunk változatosan, ne csak egyféle ásványvízből válasszunk, és nagyon jót teszünk magunkkal, ha egyszer-egyszer elkortyolunk egy pohár Himalája sós vizet is.

Jól esik a hideg ital, de érdemes kipróbálni azt a furcsa trükköt, hogy meleg teával inspiráljuk a szervezetünket saját hűtőrendszere élénkítésére. Az elfogyasztásakor még lehet, hogy nem annyira kellemes, de meglátod pár perc múlva meglepően üdítő.

shutterstock_195484778.jpg

A hideg vizes zuhanynak ilyenkor nincs párja! Nagyon finom lehet a váltózuhany is (hideg-meleg-hideg – mindig hideggel fejezzük be!), mert élénkíti a vérkeringést, ami ebben a kánikulában nagyon lassú. A láb a test egyik hőközpontja, meglepő módon, ha az hideg, mindent hidegnek érzünk (ezt tapasztalhatjuk télen is). Meleg irodában ülve egy kis hűvös lábfürdő csodákat tesz! Ne legyen hideg a víz és ne tartsuk benne a lábunkat nagyon sokáig, mert felfázhatunk!

Hidegvizes törülközővel érdemes néha áttörülni magunkat, már csak azért is, mert ez eltávolítja az izzadással a bőrünkre került méreganyagokat, de ne tartsuk magunkon a törülközőt (fejen, nyakban, derék körül, lábon), mert a helyi hidegsokk miatt csúnyán megfázhatunk!

A szoba levegőjét hűthetjük, ha hideg vizes ruhákat teregetünk szét és hagyunk száradni. Az is jó megoldás, ha a függönyöket vizezzük be és akasztjuk vissza az ablakba.

Használjunk hűsítő testpermetet! Ezt bátran elkészíthetjük otthon is, alkoholos vagy alkohol nélküli változatban. Az alkohol ahogy gyorsan elillan a testfelületről, erős hidegérzetet kelt és fertőtlenít is, de szárítja a bőrt. Tegyünk a permetbe mentaolajat vagy mentateát, ami a mentol-tartalmánál fogva szintén kellemesen hűvös érzetet kelt a bőrön.

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr577608084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása