Hogyan tartsuk távol a vérszívókat? 3.
2015. július 03. írta: KK Kriszta

Hogyan tartsuk távol a vérszívókat? 3.

shutterstock_129076772.jpgFussuk végig gyorsan, hogy milyen növényeket érdemes a környezetünkben elhelyeznünk, ha szúnyogmentesen szeretnénk tölteni az estéinket, és nem akarjuk folyton otthon is kenni vagy spriccelni magunkat. Szerencsére – ahogy korábban is írtam már – a szúnyogok szaglószerve igen érzékeny és nem komálják az erős illatokat. Így bátran válasszunk fűszernövényeket (amelyek levelei is adott esetben erős aromát bocsájtanak ki), illetve olyan virágzó növényeket, amelyek ontják a nyáresti illatárt.

A legkézenfekvőbb megoldás a kakassarkantyú (plectranthus coleoides), amelynek népi neve is „szúnyogriasztó”. A félcserjés növény hosszúra nyúlik, így csüngő virágnak is kiváló, tarka (fehér-zöld vagy világoszöld-sötétzöld) leveleivel igen vidám színfoltot képez. A levelekből kámfor-illat árad, amelyet nem csak a szúnyogok, de a molyok és más rovarok sem szeretnek. Balkonládában is tartható, eléggé igénytelen.

Az illatos levelű fűszernövények (menta, rozmaring, kakukkfű, citromfű) mind nagy hatékonysággal riasztják a kényes orrú szúnyogokat. Mindegyiket tarthatod a konyhaablakban is, de ha kertes házban laksz, imádni fogják a kinti létet. Érdemes az ablak alá ültetni őket, egyrészt a szúnyogriasztás végett, másrészt, hogy könnyen tudj szedni róluk a vacsorába.

Néhány gyógynövényünk is alkalmas szúnyogriasztásra. A körömvirág, a levendula, a fokhagyma, a zsálya és az üröm, de a teafa és az eukaliptusz is bocsájt ki olyan illatanyagokat, amelyek hatásosak lehetnek ebben az esetben. Az előbbieknek a virága, az utóbbiaknak a levelekből felszálló aroma gondoskodik a vérszívók távoltartásáról. Ezeknek is nagy hasznát veheted a riasztáson kívül, hiszen sok tünetet enyhíthetsz velük házilag, illetve segíthetnek különféle betegségekből kimászni.

A végére hagytam néhány dísznövényt, amelyek azon kívül, hogy szépek, „csak” azzal hálálják meg a gondoskodásod, hogy nem engedik a közeledbe dünnyiket. A cédrusfélék, a székfűfélék, a Vanília levél (Achlys triphylla), az Ageratum, a Dohányvirág (ami nem azonos a dohánnyal!) kiválóan megfelel ennek a célnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr337591468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása