Felkészülés a szülésre
2015. július 03. írta: KK Kriszta

Felkészülés a szülésre

shutterstock_215196445.jpgA szülés rendkívül összetett dolog, amire nagyon sok szálon kell/lehet felkészülni. Jelen esetben az otthonszüléses bejegyzések folytatásaként arról fogok írni, hogy magára az élményre/eseményre hogyan érdemes lelkileg és testileg előzetesen készülődni. Mivel azonban az élmény nem önmagában való dolog (a várandósság előzi meg és az anyaság követi), nyilván rengeteg megelőző és továbbélő érzelmi szál hálózza be az eseményt, amellyel végig foglalkozni kell. Fogok még erről írni, hiszen óriási és gyönyörű téma, egyelőre azonban maradjunk annál, hogy – akár otthon, akár intézményi keretek között hozzuk világra a babát – milyen lépéseket érdemes megtenni, hogy a szülés biztonságban folyhasson le és szép élmény maradjon.

A várandósság során – sőt sok esetben előtte is, főleg, ha valami miatt nehezen akar összejönni a baba – a legfontosabb dolog a félelmek és szorongások eloszlatása. Ennek egyik legjobb módja, hogy igyekszünk minél tájékozottabbak lenni, a másik lehetőség, hogy minél közelebb kerülve önmagunkhoz, feltérképezzük saját eszköztárunkat, amellyel megnyugtatóan fogjuk tudni végigcsinálni azt ami ránk vár.

Már a várandósság kezdetétől érdemes a lehető legtöbb információt beszerezni. Embere válogatja, hogy kinek mi a megbízható információforrás, kérdezhetünk édesanyát vagy más idősebb nőrokont, barátnőket, akik már átestek a várandósság és szülés csodáján, orvosokat, alternatív egészségügyi szakembereket, bábákat, dúlákat és még nincs vége a sornak. Olvashatunk könyveket, folyóiratokat, online magazinokat, feliratkozhatunk Facebook csoportba vagy követhetünk blogokat.

Az információk beszerzése során azonban idővel szelektálni a forrásokat, és eldönteni, hogy milyen attitűdöt képviselünk (vagyis mely szemléletmód áll hozzánk legközelebb), mert a túlzott információdömping össze is zavarhat. Lehetőség szerint kerüljük a rémtörténeteket, vagy ha bele is ássuk magunkat egyikbe-másikba, igyekezzük megtalálni a „kijáratot” is.

Jó ötlet szülésfelkészítő tréningekre és beszélgetésekre ellátogatni, ahol nem csak arról lesz szó, hogy esemény szinten mi vár ránk (vagy milyen vészhelyzetek állhatnak elő), hanem arról is, hogy milyen érzelmek és ősi ösztönök mozdulnak bennünk a szülés során, mikor és hogyan támaszkodhatunk ezekre, illetve mennyire nem kell megijednünk tőlük. A szakembereknek általában saját kérdéseinket is feltehetjük, és jó eséllyel nem csak válaszokat fogunk kapni, hanem azt is feltárhatjuk együtt, hogy hol rejlik bennünk szorongás és hogyan lehet feloldani.

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr227591428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása