Kereszt és allergia
2015. március 31. írta: Pereckeke

Kereszt és allergia

Emlékeztek még arra, hogy gyerekkorunkban a szúnyogcsípésre a körmeinkkel keresztet kellett rajzolni, hogy ne viszkessen? A fene tudja hogyan, de nekem mindig működött... de most nem erről lesz szó :)

Mi az a keresztallergia?

A keresztallergia azt jelenti, hogy a meglévő allergia mellett, ha az allergénen kívül másik dolog is jelen van a beteg életében, akkor a tünetei kiterjednek. Bontsuk ki ezt a bonyolult összefüggést! Ha például allergiás vagyok a parlagfűre, akkor nem szabad dinnyét ennem, mert a tüsszögés és kötőhártya-gyulladás mellett még a szájpadlásom és a torkom is viszketni kezd, hogy majd' megőrülök.

 shutterstock_220542604_kicsi.jpg

Miért van ez? Mert bizonyos anyagok részecskéi a felépítésüket, kémiai szerkezetüket tekintve hasonlíthatnak az allergén részecskéihez, és ilyen módon, helyettesítik őket az allergén szerepkörben, fokozva ezzel a szervezetünk ellenreakciójának erősségét/körét.

Keresztallergia általában akkor szokott kialakulni, ha a szervezetben már amúgy is tombol a gyulladás és az immunrendszer teljes készültségben van. Ekkor már nem mindig tudja szétválasztani a hajszálnyira különböző molekulákat, így mindkettő képes kiváltani az immunválaszt.

Ugyanakkor tévedés a keresztallergiával kapcsolatban, hogy a meglévő légúti tüneteket fokozza, mert ha a dinnye virágjának pollenje okozna tüneteket, akkor arra lennénk allergiások. Ha légúti allergiához élelmiszer-keresztreakció társul, akkor a tünetek a tápcsatornában jelentkeznek. Vagyis a parlagfűre érzékenyeknél a dinnye torok- és garatviszketést, adott esetben hascsikarást válthat ki.

Jellemző pollen-élelmiszer keresztallergiák

parlagfű: görög- és sárgadinnye, paradicsom, uborka

fekete üröm: paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem, burgonya, kapor, kömény, ánizs, kamilla, dinnye, uborka, szerecsendió, bors, méz stb.

nyírfa: mogyoró, mandula, dió, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya, zeller

fűfélék: paradicsom, búza, rozs, szója, földimogyoró, bab, borsó

földimogyoró: dió

diófélék: búza, rozs, mák, mogyoró, szezámmag

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr897322610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BitPork 2015.03.31. 22:24:38

Hah! Akkor én még jól jártam: a legutolsó vértesztél 17 dologra lett 2v több kereszt, és 4 darab 4 vagy feletti! Szopóálarc rám is gyógyult 8 éves korom óta :(
süti beállítások módosítása